Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Beter gevonden worden in Google? Acadia regelt het voor u!

Gaat Instagram onze foto’s verkopen?

Gaat Instagram onze foto's verkopen?Op 18 december hebben wij op diverse nieuwswebsites gelezen dat de bij vele internetters populaire fotosharing dienst, Instagram, binnenkort foto’s zou gaan verkopen. En dan bedoelen we niet zomaar foto’s, maar onze foto’s!

Op korte termijn zouden adverteerders foto’s kunnen kopen die via Instagram gedeeld worden. De opbrengsten van die foto’s gaan vervolgens niet naar ons maar naar Instagram. Eigenlijk dus naar de eigenaren van Facebook, want zij namen enige tijd geleden deze populaire dienst over voor een bedrag met een heleboel nullen. Ga maar eens uit van een bedrag rond de 1 miljard dollar, ja ja u leest het echt goed!

Inmiddels is de verkoop van de foto’s en de bijbehorende rechten disccussie al door Instagram weerlegt en als zijnde niet aan de orde afgedaan, maar zou het wel zo erg zijn wanneer Instagram de foto’s zou gaan verkopen vragen wij ons af...

Zitten wij er mee wanneer onze foto’s verkocht gaan worden?

Eigenlijk niet maar er zijn uitzonderingen te bedenken. Als wij foto’s delen die wij maakten omdat wij het gewoon een mooi, leuk plaatje vonden maakt het ons niets uit. Die fraaie zonsondergang onderweg, die snelle zeldzame auto of dat sfeervolle plaatje bij dat ene unieke evenement wilden wij delen met jullie. Niet voor geld maar omdat het voor ons bijzonder was.

Dankzij een eenvoudig filtertje in Instagram kun je de foto’s makkelijk en gratis verfraaien. Met de nadruk op gratis daar zijn wij Nederlanders tenslotte van oudsher gevoelig voor. In theorie zou Instagram die foto’s kunnen gaan verkopen. Wij zien dat dan eigenlijk als een compliment. Dat een random geschoten plaatje blijkbaar verkoopwaardig is. Een naamsvermelding is leuk, elegant te noemen zelfs, maar voor ons geen voorwaarde om een Instagram foto te gebruiken.

Er is zoveel gratis te vinden en gebruiken op het Internet, terwijl wij allen weten dat voor niets eigenlijk alleen die zon van die mooie foto opkomt (ondergaat). Ook bij Instagrammers en Facebook medewerkers moet de schoorsteen tenslotte roken nietwaar?

Toch blijken de meeste (Nederlandse) internetgebruikers niet te willen betalen voor dit soort diensten. Het lijkt op het feit dat iedereen gratis online de krant wil lezen maar niemand advertenties wil zien.
Misschien ligt er nog wel een mooi verdien model voor het oprapen voor Instagram en Facebook... Als je gratis de diensten wilt gebruiken worden de foto’s te koop aangeboden, betaal je voor de dienst dan zijn en blijven het jouw foto’s.

Privacy

Ingewikkelder wordt het als je over privacy gaat nadenken. Wat als wij een foto plaatsen waarop iemand afgebeeld wordt? Misschien vind die persoon zich dan te zijner tijd opeens terug in een advertentie campagne. Daar zijn dan allerlei mogelijk leuke/verwarrende situaties voor te bedenken.

Vooralsnog blijven wij het maar gewoon een compliment vinden wanneer iemand onze foto zou willen kopen.  

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief