Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Beter gevonden worden in Google? Acadia regelt het voor u!

Verklein de risico’s van besmetting!

Verklein de risico's van besmetting - AcadiaVerklein de risico’s van besmetting!

Een goede virusscanner alleen is soms niet voldoende. Buiten het permanent laten lopen van een virusscanner en het regelmatig (laten) scannen op malware zijn er nog een aantal andere zaken waarmee je infectie kansen kunt verkleinen.

Wat is nu eigenlijk malware?

Malware is een benaming  die zoals zoveel computer gerelateerde termen uit het Engels komt. Het is een samenvoeging van 2 woorden;  malicious en software. Dit resulteerde in de verkorte benaming “malware”. Als we het even simpel vertalen betekent het dus kwaadwillende software.

Ondanks de verdergaande beveiliging die Windows tegenwoordig heeft om het moeilijker te maken om software te installeren komen er toch nog regelmatig malware programma’s op systemen. De eenvoudige redenatie van “je zult wel op ondeugende websites geweest zijn” gaat allang niet meer op. Via legitiem lijkende download websites vind je niet alleen goede anti malware programma’s maar loop je als leek ook de kans om allerlei rommel binnen te halen.

We geven je hier onder enkele suggesties waarmee je de kans op malware aanzienlijk kunt verkleinen.

Gebruik Google niet!

Uiteraard gebruik je Google wel om informatie te vergaren maar gebruik Google niet om software te vinden. Doorgaans staan er veel links tussen de zoekresultaten die verwijzen naar websites waar je malware binnenhaalt in plaats van het benodigde programma. Je kunt, als je de naam van de producent kent, Google natuurlijk wel gebruiken om de URL van producent te vinden. Daar kun je dan op veilige wijze de software downloaden.

Klik niet blindelings op het eerst gevonden resultaat.

Op downloadsites kun je het beste eerst even de tijd nemen. Heel vaak zie je een virtueel oerwoud van knopjes en links waarmee je de software zou kunnen downloaden. Klik niet op de mooiste of de grootste knop maar neem even de tijd om te kijken of de URL die links onderin de browser verschijnt legitiem is. Als je met de muis over een linkje gaat zie je doorgaans links onderin je browser een soort statusbalk met de locatie van link waar je naartoe geleid wordt. Als deze link begint met de zelfde URL (het www adres) als de website waar je op dat moment bent is dat meestal een goede indicatie dat de download wel goed gaat zijn. Wordt je echter gesluisd naar een volledig andere website die niet van de software leverancier lijkt te zijn dan kun je beter niet klikken.

Verder gaat het al oude spreekwoord; “schoenmaker blijf bij je leest” nog altijd op. Indien je twijfelt neem geen risico en raadpleeg een expert. Dit kan je een heleboel ongemakken besparen. Als je specifieke software nodig hebt en eventuele ondersteuning bij de (download)aanschaf en of installatie ervan neem dan contact op met Acadia.

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief