Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Acadia: al uw automatisering onder 1 dak.

Voorkom besmetting! Gebruik professionele antivirus software.

Iedereen kent de spookverhalen wel en sommigen onder ons hebben het misschien van dichtbij of zelf mee gemaakt. Opeens doet uw systeem vreemd. Het lijkt wel of hij een eigen leven gaat leiden. We blijven altijd achter de feiten aanlopen ten aanzien van de virussen die geschreven worden maar we kunnen de kans op besmetting wel tot een minimum beperken.

Allereerst is een verantwoord surfgedrag een eerste vereiste. Bezoek alleen websites die vertrouwd zijn en let heel goed waar u op klikt. Op malafide websites of in verrassend echte lijkende emails kunnen soms links staan die na het aanklikken voor grote problemen kunnen zorgen. De spammails blijven gelukkig nog altijd vrij herkenbaar. Er zijn altijd wel taalfouten te ontdekken en inmiddels weten we (bijna) allemaal wel dat een bank niet zo maar om onze login gegevens vraagt.

Ondanks het feit dat de gebruikers steeds slimmer worden kunnen we nog altijd niet zonder goede antivirus software. Je mag het zien als een extra vangnet, noem het maar een preventieve griepprik.

Het antivirusprogramma draagt er zorg voor dat er geen vreemde software onze systemen binnen kan dringen. Het blijft namelijk erg lucratief om pc’s te besmetten.  Eigenlijk doen de meeste antivirusprogramma’s nog wel iets meer dan alleen virussen tegen houden. Ook de meeste trojan horses en wormen worden doorgaans tegen gehouden.

Simpel gesteld is een virus een programma dat zichzelf installeert op uw systeem en hierna een aantal zaken kan doen zonder uw toestemming of medeweten. U mag hierbij denken aan opties die variëren van het verzenden van spammail tot het “in gijzeling” nemen van uw bestanden. Er zijn reeds varianten waarbij u door middel van een Credit Card transactie uw bestanden terug zou kunnen kopen. We schrijven bewust zou kunnen kopen want het zou natuurlijk zo maar kunnen dat u niet alleen uw data kwijt raakt aan de virusschrijvers maar ook uw batige Credit Card saldo.

Om besmetting te voorkomen dient u uw antivirus software altijd up-to-date te houden. Het virus is er tenslotte altijd eerder dan het antivirus. Professionele software zal dan ook in real time zonder enige actie van de gebruiker updaten. Dit betekent dat de software met grote regelmaat contact maakt met de server om te controleren of er nieuwe virus definities bekend zijn.

Een goed antivirus programma monitort alle processen op uw systeem zonder dat dit echt ten koste van de prestaties van uw systeem gaat. U wilt tenslotte niet dat de productiviteit in het geding komt. Alle inkomende email en eventueel nieuw te installeren programma’s worden voor het openen gescand.

Vanzelfsprekend bestaan er kostenloze antivirus programma’s maar we weten allen dat slechts de zon voor niets opgaat. Als u zakelijk op uw systeem bezig bent is het uiteraard verstandig om een professionele oplossing te kiezen.

Acadia is reeds meer dan 10 jaar Sophos dealer. Sophos is uiterst professioneel antivirus programma. Misschien wat minder bekend in de particuliere markt maar op business niveau één van de grootste en betere spelers op de markt.

Gebruikt u nog geen Sophos? Neemt u dan eens contact met ons, voor de kosten hoeft u het niet te laten.

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief