Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Acadia: al uw automatisering onder 1 dak.

To cloud or not to cloud

Nieuwsgierig naar de zin en onzin van in de cloud werken?

We schreven een overzichtje met een aantal punten waarmee u zich een beeld kunt vormen of in de cloud werken handig en verstandig is.

U maakt zich (uw bedrijf) afhankelijk

Belangrijk punt in deze is wie is de eigenaar van de data die in cloud staat? Dat bent u uiteraard zelf maar wat als uw aanbieder u geen toegang meer toe geeft of er niet meer is door bijvoorbeeld een faillisement?

Dit kan voor problemen zorgen. Vraag altijd om een verklaring van eigendom zodat u kunt aantonen dat u de rechtmatige eigenaar van de data bent. Ook is het verstandig om de procedure die geldt bij een migratie te inventariseren. 

Er is een behoorlijk verschil tussen een publieke en een privé cloud. Publieke cloud providers zoals Dropbox en Google zullen dit soort evrklaren niet makkelijk of waarschijnlijk geheel niet afgeven.

Is de cloud wel veilig?
Hierover bestaan vele indianenverhalen. Een cloudserver is even veilig als een fysieke server, misschien zelfs nog wel veiliger. Ook bij een server op uw eigen locatie dient de beveiling op orde te zijn. Uw bedrijfs-server zal zeer hoogstwaarschijnlijk ook permanent aan een internet verbinding “hangen”. Wanneer uw server niet volledig gepatched, van alle updates is voorzien, loopt u waarschijnlijk meer risico dan op een cloudserver.

Is een cloud server kostbaarder?
Er zijn uiteraard nog steeds providers waarbij u op basis van dataverbruik betalen mag, maar de meeste providers bieden inmiddels vaste bundels aan. Het kan uiteraard zo zijn dat u maar 10GB verbruikt terwijl u voor 25GB betaald. U zorgt hiermee echter wel voor vaste inzichtelijke kosten. De daadwerkelijke kosten dienen per geval bekeken te worden.

Gaat de cloud wel samen met mijn gevoelige bedrijfsinformatie?
De zogeheten publieke cloud is niet de enige cloud die er is... Bedrijfskritische applicaties draaien in een privé cloud al dan niet met een perperkt openbaar gedeelte. Beveiliging is hier van groot belang wanneer dit professioneel geregeld is, is er geen reden tot ongerustheid.

Moet mijn bedrijf nu ook in de cloud?
Niets moet zoals zo vaak geldt... en alles mag. Er is geen vaste richtlijn wij kijken per bedrijf of overstappen naar de cloud al dan niet zinvol is. Dit inventariseren wij in overleg voor u waarna wij zoals u van Acadia gewend bent een advies op maat ontvangt.

 

 

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief