Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Beter gevonden worden in Google? Acadia regelt het voor u!

Een ezelsbruggetje EN het belang van sterke wachtwoorden

Het belang van sterke wachtwoorden, hoe bedenkt u een sterk wachtwoord en belangrijker nog we geven u een ezelsbruggetje om het gekozen sterke wachtwoord makkelijk te onthouden.

Een wachtwoord is eigenlijk de enige beveiliging die u heeft om te voorkomen dat derden via uw gegevens toegang hebben tot bepaalde accounts, e-mail en (bestel)websites. Hiermee begrijpen wij allemaal dat het belangrijk is om een sterk wachtwoord te kiezen. Toch gebruiken velen  van ons uit gemakzucht of angst om het wachtwoord te vergeten voor een makkelijk wachtwoord.

Als je veilig wilt internetten bedenk dat dat de meeste hackers eigenlijk crackers zijn. Wat is hier in eigenlijk het verschil vraagt u zich mogelijk af? Een hacker zoekt een vergeten achterdeurtje, de kans om dit te vinden op een goed werkend, volledig geupdate   systeem is niet zo heel groot. Een cracker probeert gewoon regulier in te loggen door middel van het raden van makkelijke wachtwoorden.

Dit raden gaat niet uit het hoofd en handmatig maar gebeurt met een programma dat automatisch duizenden wachtwoorden probeert. Als de cracker een bekende is zal hij meer persoonlijke zaken proberen te gebruiken. Denk hierbij aan voornaam, achternaam en geboortedata van familieleden. Bij een notoire autogek probeert men bijvoorbeeld zijn kenteken.  Ook het achterstevoren schrijven van een naam of geboortedatum kan een goede gok zijn.

Met deze gedachtes in ons achterhoofd gaan we nu een sterk wachtwoord bedenken en onthouden. We kunnen zelfs op eenvoudige wijze een wachtwoord reeks genereren die we toch makkelijk kunnen onthouden. Een reeks? Omdat het natuurlijk belangrijk is dat u bij het uitlekken van een wachtwoord niet meteen al uw logins bekend zijn kiezen we voor een wachtwoord reeks. Hiermee zorgt u ervoor dat bij het uitlekken slechts één account uitlekt.

Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, minimaal één hoofdletter, één cijfer en liefst één
speciaal karakter. Bijvoorbeeld ahP#6jdd.

Hoe gaan we dit onthouden?
Uiteraard niet door middel van een “post-it” memo op onze monitor maar door het kiezen van een vaste combinatie met één of twee variabelen. Deze vaste combinatie en variabele houdt u uiteraard geheim.

Om het nog makkelijker en inzichtelijker te maken geven we u een duidelijk voorbeeld.
 

 1. Bedenk een niet bestaand woord bijvoorbeeld roksdip
 2. Zet een vast gekozen karakter om in een hoofdletter bijvoorbeel karakter 3
  1. Dit vormt roKsdip
 3. Voeg nu een special karakter toe bijvoorbeeld een $ teken
  1. Nu krijgen we dus roKsdip$
 4. Daarna plaatst u 2 cijfers achter het wachtwoord bijvoorbeeld 27
  1. Het wachtwoord is nu roKsdip$27
 5. Tenslotte kiest u de eerste letter van de website of dienst waar het wachtwoord voor gekozen wordt. Hiermee maken we dus de echte reeks.

Hieronder geven we u enkele voorbeelden:

 1. Voor Facebook wordt het uiteindelijke wachtwoord dus: roKsdip$27f
 2. Voor Twitter wordt het uiteindelijke wachtwoord dus: roKsdip$27t
 3. Voor Outlook (online) wordt het uiteindelijke wachtwoord dus: roKsdip$27o

Als we kijken naar de complexiteit van dit wachtwoord dan lijkt het haast onmogelijk te onthouden, toch is het met behulp van uw eigen ontwikkelde ezelsbruggetje dat gebaseerd is op onze tips vrij simpel te onthouden.

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief