Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Acadia: ook voor al uw maatwerkapplicaties.

App of responsive webdesign

We krijgen de laatste tijd steeds vaker de vraag of wij ook het produceren van bedrijfs-app kunnen verzorgen. Vanzelfsprekend kunnen wij dat maar... al snel blijkt vaak dat men eigenlijk niet 100% zeker weet waarom een app nodig zou zijn en men is meestal ook niet echt op de hoogte van eventuele alternatieven. In dit artikel geven wij u een veel voordeliger alternatief waarmee uw website uitstekend bereikbaar is via smartphones met een 3G verbinding.

App of responsive webdesign
Eenvoudig gesteld is een app niet wezenlijk veel anders dan een website. Dus waarom niet uw horizon verbreden en kijken naar een responsive website geschreven in onder andere HTML5 en CSS3. Diverse op internet zeer respectabele instanties, zoals Webwereld, gingen u voor. Wij leggen u uit wat responsive webdesign inhoudt en zetten de voordelen voor u op een rijtje.

Wat is responsive webdesign
Websites worden al jaren ontworpen op een standaard vaste breedte die afgeleid is van de meest gebruikte schermresolutie. Tegenwoordig is de gangbare breedte voor websites ongeveer 960 pixels. Omdat de laatste jaren het gebruik van smartphone’s en tablets explosief toegenomen is veranderd deze “standaard”resolutie. Er zijn veel websites die niet goed worden weergegeven op deze nieuwe apparaten. Vanwege deze ontwikkeling wordt het steeds gebruikelijker om websites direct geschikt te maken voor diverse resoluties door middel van responsive design. Een website met een responsive design past zich aan op basis van de schermresolutie van het gebruikte apparaat.

Bij responsive websites wordt geen vaste breedte ingesteld, een responsive site past zichzelf aan, schaalt elementen, verplaatst deze of kan grafische elementen zelfs geheel weglaten afhankelijk van de schermresolutie. Even voor de kenners: middels CSS dus. Aan de hand van het type apparaat en de gebruikte browser wordt de website getoond in de voor dat specifieke apparaat meest optimale vorm.

Hiermee worden aparte mobiele sites en apps min of meer overbodig. Om op smartphone’s toch een ‘app-achtige’ ervaring te bewerkstelligen kunnen gebruikers eenvoudig een snelkoppeling naar de site op het startscherm van de telefoon aanmaken.

Enkele voordelen van responsive webdesign ten opzichte van apps zijn:

  • Lagere ontwikkelingskosten, omdat slechts gebruik gemaakt wordt van één platform dat op alle devices ondersteund wordt.
  • Eenvoudiger te beheren via een centrale interface (bijvoorbeeld het Acadia Content Management Systeem) die geen ingewikkelde aanpassingen behoeft om ook apps aan te kunnen sturen.
  • Gebruikers hoeven nooit te updaten, bij het opstarten worden alle wijzigingen direct getoond.
  • In principe zijn zo goed als alle opties die in een app voorhanden zijn via CSS en HTML5 ook te verwezenlijken.
  • Alle informatie wordt volledig geïndexeerd door de diverse zoekmachines. Dit in tegenstelling tot een app die simpelweg niet geindexeerd wordt en dus veel meer marketing (budget) zal vergen om bekendheid te verkrijgen.
  • Snelle laadtijden op mobiele apparaten wat de gebruiker veel tijd en mobiel data verkeer besparen zal.


Wanneer u investeert in een app, investeert u slechts voor een relatief beperkte doelgroep en dan maakt u ook nog eens de keuze voor een versnipperde doelgroep. Indien u er naar wilt streven om via uw app alle potentiële gebruikers te bereiken dient u er bij stil te staan dat u eigenlijk minimaal 3 apps dient te ontwikkelen. Namelijk een app voor iOS, een voor Windows Phone’s en tenslotte nog een app voor de Android gebruikers. Daarnaast dient u eigenlijk ook nog rekening te houden met de tablets die afwijkende scherm resoluties hebben. Deze vergen uiteraard ook weer diverse aanpassingen op de ontwikkelde standaard voor de genoemde telefoon besturingssystemen. Daarnaast is het beheren en aansturen van de apps aanzienlijk complexer dan via het alternatief dat wij u in dit artikel willen voorstellen.

Vanzelfsprekend kunnen wij ook de benodigde apps voor uw relaties ontwikkelen. Met het oog op de te verwachten kosten en overige ontwikkelingen, welke te verwachten zijn op het gebied van apps en webdesign, lijkt de keuze voor een responsive website met een bijbehorend content management systeem echter een economisch meer verantwoorde keuze.  

Acadia geeft u graag nog meer informatie! Neem contact met ons op via 078 – 622 98 99 of stuur een e-mail naar info@acadia.nl.
 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief