Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Beter gevonden worden in Google? Acadia regelt het voor u!

Terug in de tijd of niet?

 
De ontwikkelingen op het internet gaan snel, heel snel. Maar toch ook weer niet. Of beter gezegd niet overal, gezien de hoeveelheid bedrijven die nog altijd werkt met oudere browserversies. Er kunnen uiteraard goed onderbouwde redenen te bedenken zijn waarom een bedrijf geen updates op deze software uitvoert. Deze redenen zijn per bedrijf verschillend en dus niet zo relevant om uit te diepen in dit bericht.

Wat echter wel belangrijk is: gaan we met al die oudere browsers rekening houden als we een website ontwikkelen? Mogen er subtiele verschillen aanwezig zijn wanneer uw website bekeken wordt in Internet Explorer 7 (IE7) ten opzichte van Internet Explorer 9. Of wanneer iemand geen IE gebruikt maar Safari, Firefox of Chrome?

In een onlangs gelezen column van de hand van Vasilis van Gemert werd nog weer eens benadrukt dat Adobe, overigens geen onbekende in webdesignland, zelfs een tool heeft ontwikkelt om op pixel niveau verschillen in browserweergave op te sporen. Hoe zinvol is dit?

Myth busted

Zolangzamerhand begrijpt iedereen wel dat pixelperfectie onzin is. Design consistentie is vele malen belangrijker. Een bezoeker wil een consequent beeld zien dat design technisch klopt. Deze bezoeker heeft een bewuste keuze gemaakt voor bijvoorbeeld Chrome en zal dan ook niet gaan vergelijken met IE9. Soms bereikt ons nog wel de vraag dat het eerste functionele design niet 100% gelijk is aan de getoonde photoshop documenten. De meeste ervaren surfers beseffen echter wel dat het streven naar pixelperfectie de kosten voor een design onnodig opjagen.

Kosten plaatje en haalbaarheid ervan

Als we buiten de eerder genoemde grotere browser ook nog eens gaan kijken naar oudere versies dan wordt het helemaal “leuk”. Moet een website anno 2013 in IE7 en IE9 nog identiek weergegeven worden? Als websites voorzien moeten worden van scripts die uw browser, versie en ook nog eens uw systeem detecteren vergt dit een hoop extra werk, dat vervolgens weer extra kosten met zich mee brengt. Voor elke versie en elk apparaat of in elk geval elke apparaat interface moet er een stylesheet geschreven worden. Overigens hebben we dan nog geen rekening gehouden met gebruiker specifieke systeeminstellingen.

We kunnen het beste de pixelperfectie overboord gooien wat ons betreft

Wij vragen ons af of het uitwerken van perfectie voor bijvoorbeeld IE8 nog wel zinvolle investeringen zijn als we weten dat grote internet bedrijven zoals Google IE8 al niet eens meer ondersteunen. Als wij kijken naar de statistieken op onze webservers zien wij dat gebruikers met IE6, 7 en 8 snel aan het uitsterven zijn.


De mogelijke meerkosten voor de ondersteuning van oudere browser versies kan beter gestoken worden in responsive design waarmee uw website op elk device mooi getoond wordt en makkelijk te gebruiken is. Gebruiksvriendelijkheid is vele malen belangrijker dan het ondersteunen van verouderde browsers.

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief