Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Acadia: al uw automatisering onder 1 dak.

Is ons wachtwoord nog wel veilig genoeg?

Ook zogeheten “sterke” wachtwoorden blijken zwakker dan verwacht. Iedereen weet inmiddels wel dat je favoriete automerk of de naam van je kindje niet het meest verstandige wachtwoord is, maar hoe veilig zijn wachtwoorden nu eigenlijk?

In theorie kan alles gekraakt worden of uitlekken. Ouderwetse gele briefjes onder je keyboard zijn dus ook niet echt verstandig te noemen. 

Een combinatie van tussen de zes en zestien karakters zoals men voorschrijft lijkt heel veilig te zijn, maar in de praktijk kan dit toch nog tegenvallen. Online schrijver Mat Honan werd deze zomer het slachtoffer van een doelbewuste actie waarbij zijn accounts van onder andere Twitter en de App store in ongeveer een uurtje werden gehackt. Dit ondanks het feit dat hij wachtwoorden had gebruikt die aan de geadviseerde standaard voldeden.

De reden van het hacken was het feit dat iemand graag zijn twitternaam wilde overnemen omdat deze lekker kort is. Door het aanpassen van zijn emailadres en wat andere zaken waar we niet al te diep in zullen gaan omdat deze erg technisch zijn kaapten de hackers zijn account waarbij ze en passant alle foto’s en documenten die hij geplaatst had verwijderden.

Na deze actie ging Mat zich verdiepen in de (schijn) veiligheid van internet accounts. Hij ontdekte wat ook de “analoge” politie ons verteld; hoe zeer je jezelf of je goederen ook beveiligd als iemand persé wil is alles te bemachtigen.

Het is en blijft dus zaak om het de (internet) criminelen zo moeilijk mogelijk te blijven maken. We geven enkele tips met betrekking tot je wachtwoorden.

  • Gebruik geen gewoon woord, de naam van je kindje, je favoriete auto of een ander voor de hand liggend iets.
  • Zorg ervoor dat je geen standaard wachtwoord gebruikt voor al je accounts maar gebruik voor elke account een uniek wachtwoord.
  • Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 karakters met daarin Hoofletters, Kleine letters en indien mogelijk een speciaal karakter.

Wanneer je deze tips in acht neemt is de kans dat iemand in één van je online accounts kan komen vrij klein.

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief