Volg Acadia op TwitterLike Acadia op FacebookConnect met Acadia op LinkedIn
Acadia levert geen standaard oplossingen. Acadia levert alleen maatwerk!

Belangrijk om te weten over telemarketing

Vanaf 1 juli 2012 gelden dezelfde regels voor alle ondernemers in Nederland die aan telemarketing doen. Dit staat in de Code Telemarketing vastgelegd. Wat betekent de code voor u als u wordt gebeld? Waar moet u op letten als u wordt gebeld?

Wat houdt de Code Telemarketing in?

Bedrijven moeten duidelijk maken namens welk bedrijf of organisatie er gebeld wordt, met welk doel en of dit gelegen komt. De code geldt voor bedrijven en organisaties die een commercieel doel hebben.

Het bedrijf dat met een commercieel doel belt, moet eerst controleren of de telefoonnummers niet zijn opgenomen in het Bel-me-niet register. Zelf kunt u zich hiervoor deels of volledig afmelden. Als u hierin bent opgenomen, mag u niet gebeld worden, tenzij er sprake is van klantrelatie of dat u zelf heeft aangegeven gebeld te willen worden. Indien er sprake is van klantrelatie, mogen er alleen telefonische aanbiedingen gedaan worden.

Let op: voor ondernemers zijn hier uitzonderingen in.

De mogelijkheid om uzelf af te melden via het Bel-me-niet register voor telemarketing moet tijdens een telefoongesprek vermeldt worden. In een terugbelafspraak hoeft er niet verwezen te worden naar de afmeldmogelijkheid. Via het recht van verzet kan iemand die gebeld wordt, zich rechtstreeks afmelden voor telefoontjes van het bedrijf dat iets te verkopen heeft.

Belangrijk: Zzp’ers en vennoten in een VOF, kunnen via het bel-me-niet register zich afmelden voor telefonische verkoop. Ondernemers die buiten de Code Telemarketing vallen zijn de rechtspersonen zoals Besloten Vennootschappen, Naamloze Vennootschappen, stichtingen en verenigingen.

Wat houdt de code verder in?

  • Klinkt iemand jonger dan 16 jaar, dan mogen er geen telefonische aanbiedingen worden gedaan.
  • De tijdstippen dat er gebeld mag worden: mogen van 09.00 tot 22.00 uur op werkdagen en van 10.00 tot 16.00 uur op zaterdag. Op officiële feestdagen en op zondag is telemarketing niet toegestaan.
  • Van mensen die de telefoon niet opnemen mogen de voicemails niet van worden ingesproken.

 

Terug naar de vorige pagina of ga naar het nieuwsarchief